Heel Twente Stopt

Samen voor een rookvrije toekomst

Stoppen met roken is moeilijk. Neem daarom de tijd om u goed voor te bereiden. U hoeft het niet alleen te doen. Huisartsen, medisch specialisten, apothekers en verloskundigen staan klaar om u te ondersteunen! Zij vinden dit belangrijk en adviseren u graag.

Doet u mee?

Tips bij stoppen met roken

 • Kies een stopdatum.
  Bijvoorbeeld wanneer u het niet te druk heeft maar toch ook afleiding heeft.
 • Stop in één keer.
  Dat lukt beter dan langzaam minderen.
 • Alle sigaretten weg!
  Verwijder vóór de stopdatum alle sigaretten uit uw huis, jassen, tassen en auto. Bewaar ook geen sigaretten voor bezoek. Zo houdt u het makkelijker vol.
 • Maak een lijstje met voordelen.
  Schrijf op wat voor u de belangrijkste voordelen zijn van stoppen. Dan kunt u dit op moeilijke momenten herlezen. Bijvoorbeeld: ik wil fitter zijn, ik wil een goed voorbeeld zijn voor mijn kinderen, ik wil geld overhouden.
 • Bedenk wat u op moeilijke momenten kunt doen zodat u niet gaat roken.
  Bijvoorbeeld diep ademen, ontspannen, gaan wandelen of iemand bellen.
 • Bespreek met uw huisarts of apotheker of nicotinevervangende middelen of medicijnen voor u geschikt zijn.
 • Kies een vorm van ondersteuning die bij u past.
  Bijvoorbeeld via een zelfhulpprogramma op internet of een app, een groepscursus of persoonlijke begeleiding. Uw huisarts of medisch specialist kan helpen u bij uw keuze. U kunt hierbij de patiëntenfolder lezen of een afspraak maken met uw huisarts of de praktijkondersteuner dit te bespreken. Ook de website van de GGD (november 2020) biedt een mooi overzicht van veel beschikbare informatie.

Wij zetten vast een aantal mogelijkheden die beschikbaar zijn in Twente op een rijtje.

Mogelijkheden voor ondersteuning bij Stoppen met Roken

 1. U stopt geheel op eigen kracht zonder begeleiding. U kunt gebruik  maken van een website of een app zoals
 1. U wordt begeleid in de huisartsenpraktijk.
  De praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk of de huisarts heeft een aantal gesprekken met u om u te adviseren en bij te staan bij uw stoppoging. Het aantal gesprekken bepaalt u in overleg. Soms kent u de praktijkondersteuner al omdat u daar komt voor controles van chronische ziekten. Dan kan het een vertrouwd gevoel zijn, met hem of haar dit moeilijke onderwerp aan te pakken.
 1. Groepscursus of persoonlijke begeleiding buiten de huisartsenpraktijk in Twente.
  Sinefuma is een organisatie met veel ervaring en zeer goede resultaten bij stoppen met roken. Er wordt individuele begeleiding en groepsbegeleiding gegeven. Er is telefonische coaching speciaal gericht op zwangeren. Kijk voor de inhoud, vergoeding en aanmelding op www.rookvrijookjij.nl. Overal in Twente starten op verschillende tijdstippen trainingen van SineFuma. U kunt verwezen worden naar SineFuma of u zelf aanmelden.
  • De Stoppen met Roken Poli MST.
   Ook hier  zijn zeer goede resultaten bij stoppen met roken Er wordt individuele begeleiding en groepsbegeleiding gegeven. U hebt een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.
  • In sommige situaties kan Tactus het juiste adres zijn om te stoppen met roken.
   Tactus is geschikt als u een dubbele verslaving heeft. Er wordt individuele begeleiding en groepsbegeleiding gegeven. U hebt een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist nodig.

Overleg met uw huisarts, praktijkondersteuner, verloskundige  of medisch specialist wat bij u past.

Medicijnen

Alle drie opties kunnen worden ondersteund door medicijnen die vaak de kans op succes vergroten.
Overleg het gebruik van medicatie met uw huisarts of apotheker als u op eigen gelegenheid wilt stoppen. Als u begeleiding krijgt in de huisartsenpraktijk of in het ziekenhuis komt medicijngebruik bijna altijd ter sprake of u kunt dit zelf ter sprake brengen. Als u kiest voor behandeling door SineFuma wordt u naar de huisarts verwezen voor medicatie.
De vergoeding van de medicijnen verschilt per verzekeraar. Bekijk de voorwaarden van uw verzekeraar op de website van uw verzekering.

Wij doen mee! U ook?