Ouderenzorg
Alleszelf.nl
Dat mensen langer thuis wonen, merken we dagelijks aan alle vragen die de praktijk bereiken. Langer thuis wonen levert veel vragen op over ondersteunende diensten en mogelijkheden. Vragen over maaltijden, begeleiding, gezelschap, thuiszorg, personenalarmering en andere zaken worden gesteld aan de POH ouderen en doktersassistentes.
Graag attenderen wij u op alleszelf.nl. Een landelijke app, met als doel langer en beter zelfstandig wonen. Eén platform met steeds meer diensten en oplossingen in heel Nederland. Gebruiksvriendelijk voor ouderen, naasten, mantelzorgers en hulpverleners. Op deze website kunnen mantelzorgers en ouderen zelf het antwoord vinden op veel vragen die het langer thuis wonen oproepen.
Stichting Alzheimer
Voor patiënten en hun naaste omgeving biedt de website van Stichting Alzheimer een overvloed aan informatie. Alzheimer Nederland heeft 48 regionale afdelingen, verspreid over het hele land. Ruim 5.600 vrijwilligers zetten zich met hart en ziel in om zo mensen met dementie en hun naasten te helpen.
De website geeft informatie over regionale activiteiten, achtergrondinformatie, tips en scholing. Verder bevat het veel brochures en voorlichtingsmateriaal. Waardevol voor de hulpverlener, mantelzorger, patiënt en de geïnteresseerde lezer.
Bewegen
Bij het ouder worden is goede voeding samen met beweging belangrijk voor het behoud van spierkracht en conditie. Meer informatie vindt u hier.
Op deze beweegposter vind u dertien oefeningen voor ouderen die u makkelijk thuis kunt doen.
DementieTwente
De zorgzoeker van DementieTwente geeft op lokaal niveau inzicht in het zorg- en welzijnsaanbod voor mensen met dementie en hun naasten. Ook voor specifieke doelgroepen. Zoekt u dagbesteding, wonen met zorg of andere informatie? Op de zorgzoeker is alle informatie handig bijeengebracht.
Casemanagement dementie
Klik hier voor de digitale folder over casemanagement bij dementie in Twentse gemeenten.
Technische ondersteuning bij dementie
Bent u opzoek naar hulpmiddelen bij dementie? Kijk hier voor technische hulpmiddelen.
Zorgstandaard dementie
De zorgstandaard is gemaakt door organisaties die hulp bieden aan mensen met dementie en hun naasten.
Gespreksmaatje
Welzijn Ouderen Hengelo/Wijkracht startte eind 2018 met Gespreksmaatje. Doel van deze activiteit is om inwoners van Hengelo aan elkaar te koppelen op basis van wederzijdse interesse.
Veel ouderen ondervinden dat hun netwerk/kennissenkring steeds kleiner wordt. Er worden wel activiteiten georganiseerd in groepsverband maar niet iedereen is een groepsmens. Om toch in contact te komen met anderen in een één op één situatie is Gespreksmaatje in het leven geroepen. Een waardevol initiatief.
Reisgids Mantelzorg
Mantelzorgers raken bij de zorg voor hun partner of ouder soms de weg kwijt in het oerwoud van regels en emoties. Daarom is er nu de Reisgids Mantelzorg. Deze gids helpt mantelzorgers hun weg te vinden in de wereld van de zorg voor ouderen. Met een indeling naar vier ‘mantelzorgroutes’, want de ene zorg is de andere niet. Iemand met een gebroken arm heeft andere hulp en verzorging nodig dan iemand met dementie. Bij iedere route geven ze volop praktische tips om snel en efficiënt de juiste weg (terug) te vinden.
Mobiliteit
Mobiliteit is voor veel ouderen en mindervaliden een probleem. Hoe kom ik op het spreekuur van de huisarts, wat nu de polikliniek vertrokken is uit mijn dorp? Niet meer mogen of kunnen autorijden kan leiden tot een sociaal isolement. In veel plaatsen werd een succesvol initiatief opgepakt dat mensen helpt mobiel te blijven. Er rijden al volop “automaatjes” rond.
Voor patiënten die vervoer zoeken én voor mensen die een zinvolle tijdsbesteding als vrijwilliger zoeken een mooi initiatief!
Mondzorg
Bij kwetsbare ouderen verdwijnt sluipenderwijs het vermogen om de mond goed te verzorgen. Ook wordt vaker het tandartsbezoek overgeslagen. Anno 2014 hadden acht van de tien ouderen die in een verpleeghuis werden opgenomen een ongezonde mond. Mantelzorgers, thuiszorg, huisartsen, casemanagers en andere professionele begeleiders kennen de risico’s van een slechte mondhygiëne vaak onvoldoende en kunnen aarzelen wat te doen bij het zien van een onverzorgd gebit of of het ruiken van slechte adem.
Op de website www.demondnietvergeten.nl vindt u praktische tips en suggesties zoals instructiefilms, producten bij droge mond, poetsen van tandeloze mond en nog veel meer.
Ons helpt ons
De gemeente Oldenzaal biedt haar inwoners een overzichtelijke website om hulp te geven en te vinden.
Alle organisaties die actief zijn op sociaal gebied in Oldenzaal vindt u in deze sociale kaart. U kunt selecteren op onderwerp of direct zoeken naar een organisatie.
Vier het leven
Veel ouderen verliezen gaandeweg het contact met anderen. Vier het Leven zet zich in om die verbinding te herstellen. Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of een museum. De deelnemers genieten van een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht.
Vier het Leven inspireert en brengt mensen samen. Zij zorgen ervoor dat ouderen mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij door samen te genieten van een middag of avond uit. Omdat zij de activiteiten zo betaalbaar mogelijk willen houden, betalen de deelnemers slechts een deel van de werkelijke kosten. Voor onder andere de organisatie- en coördinatiekosten is Vier het Leven afhankelijk van donaties.
Vilans hulpmiddelenwijzer
Vilans ontwikkelde de zeer instructieve website de Hulpmiddelenwijzer in opdracht van het ministerie van VWS. Vilans is het landelijke kenniscentrum voor de langdurende zorg. Deze organisatie ontwikkelt nieuwe, praktijkgerichte kennis en helpt zorgorganisaties die kennis toe te passen in de praktijk. Dat doet zij samen met professionals, bestuurders, beleidsmakers, managers en cliënten.
Als u ouder wordt of een ziekte of beperking heeft, gaan dagelijkse handelingen niet altijd meer vanzelf. Gelukkig zijn er honderden hulpmiddelen die kunnen helpen. Om iets te kiezen dat past, heeft u echter eerlijke, onafhankelijke en betrouwbare informatie nodig.
Die informatie vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. Hulpmiddelenwijzer heeft geen commercieel belang. Er zijn meer dan vijfhonderd hulpmiddelen op overzichtelijke wijze gepresenteerd. Vilans vertelt u wat het is, waarvoor u het kunt gebruiken, hoe het zit met vergoedingen en welke varianten er zijn. Voor sommige hulpmiddelen biedt ze praktische keuzehulpen aan!
Kortom, alle informatie die handig is als u de aanschaf van een hulpmiddel adviseert. Zo maakt u eenvoudig de juiste keuze. Vilans maakte een korte animatie met uitleg. Klik hier om deze te openen.
Welzijn voor senioren
Het werk van Alifa Welzijn Senioren is gericht op het ondersteunen van senioren bij het zo lang mogelijk zelfstandig wonen en deelnemen in de samenleving. Alifa Welzijn Senioren levert samen met vrijwilligers een groot aantal diensten. De meesten kosteloos of tegen kleine vergoeding. Alifa Welzijn is er voor de inwoners van Enschede.Het betreft burenhulp, automaatje, hulp bij administratie en nog veel meer.
Een voorbeeld van hulp is Welzijn op recept:
De Alifa-medewerker van Welzijn op Recept neemt de tijd om samen met u uit te zoeken hoe u weer zin in de dag krijgt. Wat hebt u altijd gedaan, waar hebt u plezier in gehad? Waar bent u goed in en wat vindt u echt niet leuk? Daarna kijkt u samen naar de toekomst: wat zou u nog willen? Waar krijgt u goede zin van? Alifa heeft een speciale map met voorbeelden van activiteiten, studie en vrijwilligerswerk. Samen bespreekt u de mogelijkheden en u kiest een activiteit of het vrijwilligerswerk dat volgens u het beste bij u past. U kunt vervolgens zelf contact opnemen met de activiteit of vrijwilligerswerk waar uw voorkeur naar uitgaat. Als u het moeilijk vindt om de eerste stap te zetten om naar een activiteit/vrijwilligerswerk te gaan, dan kan de medewerker van Alifa u daarbij begeleiden.
Wijkracht
De teams en activiteiten van Wijkracht bieden ondersteuning op uiteenlopende gebieden.
Kent u ook het ruime cursusaanbod van Wijkracht? Een voorbeeld van een in te zetten cursus is: “Voel je goed!” Een gratis programma voor volwassenen die gezonder willen (gaan) leven en willen afvallen. De deelnemers volgen onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger een cursus over gezond eten en meer bewegen. Daarnaast krijgen de deelnemers adviezen van een diëtist. Elke deelnemer krijgt een map met praktische informatie, in begrijpelijke taal, over verschillende thema’s die in de groep worden doorgenomen.